Aaltje Reuver

Luiperbeekstraat 42
6343 PV Weustenrade

Aaltje Reuver

Praktijk voor integrale therapie
en persoonlijke coaching

Leven is vanaf zijn geboorte voortdurend afscheid nemen.
Loshaken om voort te gaan.
Zichzelf te verliezen om zich te vinden.
Het risico nemen van de graankorrel om vruchten voort te brengen.

Rebirthing

Rebirthing is een ademhalingsmethode, waardoor we in contact komen met onze eigen levensenergie. Het is een intense, vreugdevolle ervaring die je bevrijdt van allerlei, voornamelijk onbewuste belemmeringen en psychische spanningen. Hierdoor kun je zowel fysiek als geestelijk vrijer ademen.

Plezierige ervaring

Hoewel we tijdens een rebirthingsessie een heel scala van gevoelens en lichamelijke sensaties kunnen meemaken, blijven we er toch zelf bij: je raakt niet ‘weg’. De sensatie is hoofdzakelijk een lichamelijk ervaren van energie. De aanwezige spanningen worden als het ware los getrild, zodat je ze kunt loslaten.

Meestal is het een heel plezierige ervaring. Aangezien het om je eigen herinnering gaat (soms fijne, soms vervelende) is er niets engs aan. Het zijn herinneringen die je, nu je beter bewust bent, aan kunt zien voor wat ze zijn en verwerken. Het kan niet misgaan. De praktijk heeft namelijk uitgewezen dat je slechts zoveel verwerkt als je aankunt.

Ook de bloedcirculatie, de zuurstof voorziening en de afvoer van afvalstoffen (70% daarvan neemt de adem voor zijn rekening!), worden door rebirthing verbeterd. Dit kan de verklaring zijn voor het feit dat rebirthing effectief gebleken is bij een groot aantal aandoeningen.

Hoe werkt rebirthing?

Rebirthing is iets heel natuurlijks. Emotionaliteit en geest zijn in diepste wezen verbonden met adem. Bijvoorbeeld:

  • Van schrik houd je je adem in;
  • Een diepe zucht ontspant;
  • Bij nervositeit adem je oppervlakkiger.

Zoals je emotionele toestand van het moment onze ademhaling beïnvloedt, zo heeft omgekeerd ons individuele ademhalingspatroon invloed op hoe we met spanningen omgaan. Dit ademhalingspatroon is onbewust gevormd door alle spanningen en emotionele schokken die we in ons leven hebben opgedaan.

Tijdens de geboorte hebben we onder spannende omstandigheden leren ademen. Ook impressies uit onze vroegste jeugd hebben gemaakt dat we veel niet hebben kunnen uiten: we hebben geleerd ons te beheersen.

Je groeit daar natuurlijk overheen en je leert ermee omgaan, maar je weet niet hoe de impressies je toch onbewust tegen houden en wat het is om vol en vrijuit te ademen. De rebirthing ademhaling leert je om onnodig aangeleerde controles los te laten.

Tijdens een rebirthing sessie wordt het energieniveau hoger. De meest mensen zullen dit voor de eerste keer ervaren als bijvoorbeeld een ‘cocon van energie’. Door helderzienden is deze ook visueel waarneembaar; het heet dan een aura. Het is opmerkelijk hoe de adem deze energie of dit energielichaam voedt.

Wie ondergaat zoiets?

De redenen waarom we met rebirthing beginnen zijn heel verschillend. Het helpt je om gewaar te worden van jezelf en de daarmee samenhangende gevoelens en denkbeelden. Hierdoor kun je allerlei herinneringen verwerken en integreren.
Bijvoorbeeld: onverwerkt verdriet en verlies, maar ook angsten en pijn, stress, spanningen en hyperventilatie.

Rebirthing is overgave aan je eigen adem, zonder jezelf, je bewustzijn of je eigenheid te verliezen. Een feit is dat je dichter bij jezelf komt en dat je meer ruimte krijgt. Niet alleen in je borstkas, maar ook in je leven. Hierdoor kun je beter functioneren. Je komt objectiever tegenover jezelf en tegenover anderen te staan. Je zou kunnen zeggen: “Intenser ademen is intenser leven”.

Voor mensen met ademhalingsproblemen, nervositeit, spanningen of andere psychosomatische klachten zijn de veranderingen vaak heel opvallend.

Bewust verbonden ademen betekent emotioneel het cirkeltje rond maken. De geblokkeerde emoties bevrijden en los laten. Dit gaat meestal gepaard met een prettige, warme, licht tintelende sensatie. Dit is met name voelbaar in de handen en andere uiteinden van ons lichaam.